Cambodia! - Reisverslag uit Nha Trang, Vietnam van Jelmer, Sjors - WaarBenJij.nu Cambodia! - Reisverslag uit Nha Trang, Vietnam van Jelmer, Sjors - WaarBenJij.nu

Cambodia!

Door: sjors en jelmer

Blijf op de hoogte en volg Jelmer, Sjors

08 Maart 2012 | Vietnam, Nha Trang

We lopen alweer een aardig stukje achter dus het is tijd voor ons volgende verslag!
De dagen beginnen jammer genoeg alweer te tellen voor ons, over 21 daagjes zitten we jammer genoeg alweer in het vliegtuig naar Nederland...
De vorige keer waren we ietswat triest ge-eindigd, maar onze verhalen zullen nu wat vrolijker zijn!
Na een 6 uur langer dan gepland durend verblijf op de cambodiaanse grens kwamen we midden in de nacht in de stromende regen in siem reap aan. Gelukkig was er nog een dorm-room beschikbaar voor maar 3 dollar per persoon, maar toen we bij dat hotel aankwamen bleek het gewoon out-dorm te zijn. Op een mooi strechertje mochten we in de tuin liggen! Omdat dat zelfs ons te ver ging, keiharde budget reizigers als we zijn, hebben we voor het eerst deze trip voor een (dure) airco kamer gekozen. Om de kosten nog enigzins te drukken hebben we de kamer gedeeld met een duitse vent die rechtstreeks leek te zijn weggelopen bij de opnames van Beauty& de Nerd. Hij zette zijn wekker om half 5 s'nachts om de sunrise te zien in Angkor Wat en besloot na een uur hardop te denken dit toch maar niet te doen. Sociaal als die was, had die ze wekker gewoon 2 uur later gezet, en begon die luidruchtig zijn broodjes te smeren en zich klaar te maken voor de dag. Uitgerust en wel kozen we zelf voor de rustigere aanpak omdat we toch de 3 daagse pas hadden gekocht. Elke dag om een uurtje of 12 reden we rustig op ons fietsje naar de tempels toe. We waren bang, na 3 maanden lang honderden tempels te hebben gezien, er eigenlijk een beetje klaar mee te zijn. Maar Angkor Wat, het grooste religieuze tempel complex op de wereld, kan je echter met geen andere tempels vergelijken. Van de 260 gigantische hoofden van de Bayon tempel tot de bomen die over de tempels heengroeiden, en alles daartussen in heeft ons 3 dagen lang versteld doen staan.
Na 4 dagen zijn we doorgereisd naar de hoofdstad van Cambodia, het bloedhete en met smog bedekte Phnom Phen. Hier hebben we ons verdiept in de geschiedenis van Cambodia. We zijn hier naar de Killing fields geweest, waar duizenden Cambodianen onschuldig vermoord zijn. Ook zijn we naar S21 geweest, een gevangenis, waar slechts 30 jaar geleden mensen dagenlijks gemarteld werden. Foto's en verhalen van overlevenden lieten zien hoe vreselijk dat was. Het was voor ons moeilijk in te denken dat bijna alle volwassen Cambodianen dit meegemaakt hebben.
Naast deze ellende hebben we ook nog een hele mooie avond meegemaakt in Patoon, een grote cambodiaanse club. Samen met drie Cambodiaanse meisjes die in ons hostel werkte hebben we ons verbaasd over het Cambodiaanse idee van uitgaan. Nep Justin Biebers, dansende Drag-Queens en 2 brede Camodiaanse uitsmijters maken er de dienst uit. Na deze geslaagde avond zijn we doorgereisd naar de kustplaats Shinoukville. Hier hebben we 5 dagen lang een beetje op het strand gelegen en fruit shakies gedronken. Echt een paradijs met een prachtig strand, lekker weer en gezelligheid. Er waren hier opvallend veel nederlanders dus we hebben 5 dagen lang ons nederlands weer een beetje opgehaald. We hopen daarom dat onze spelling in dit verslag dit keer een beetje beter iz. Het enige trieste minpuntje in Shinoukville waren de hordes arm-,been- of arm- en beenloze bedelaars.
Na het super relaxte sfeertje van Shinoukville was de overgang naar het strenge en chagerijnige Vietnam wel groot. Bij de grens werden alle tassen gecontroleerd, waren er drugshonden en werden onze vingerafdrukken genomen. In Ho Chi Minh aangekomen viel het ons meteen op dat er heel veel politie op straat liep. We weten niet of dat er iets mee te maken heeft maar de mensen zijn hier veel minder vriendelijk en gastvrij dan we hiervoor ervaren hebben. Mensen zijn kortaf, lachen niet en rijden liever over je heen dan langs je. In Ho Chi Minh hadden we afgesproken met onze maat Ties (die ene die het zo moeilijk had tijdens de trekking). Vanaf het begin al een duur geintje om met hem af te spreken want hij had meteen de duurste kamer van de stad voor ons 3en geboekt! De tweede airco kamer was een feit, maar gelukkig wel heerlijk geslapen!
In Ho Chi Minh hebben we daarna een scootertje gehuurd en zijn we tussen de 4 miljoen andere scooters naar de Cuci tunnels en het nationale War Museum gereden. Rijden hier is echt absurd, het is in feite gewoon een gigantische mierenhoop van scooters! Spookrijden en voorrang nemen zijn verkeersregels nummer een. Net als in Cambodia hebben we zo iets van de geschiedenis en verkeersregels van het land meegekregen. Jammer genoeg hebben we in Ho Chi Minh ondervonden dat ons plan om op de motor naar Hanoi te rijden toch wel veel tijd en moeite met zich mee bracht. Daarom hebben we nu in Nha Trang besloten om zelf een 3 daagse motor-tocht uit te stippelen met alleen een schone onderbroek en een kaart mee! Morgen beginnen we aan ons avontuur en we hebben er ongelofelijk veel zin in! Groeten uit het mooie Vietnam! sjors en jelmer

• 08 Maart 2012 - 14:02

Karin:

Jammer genoeg al weer bijna naar huis??? Ik vind het nu wel meer dan lang genoeg geweest ;)

• 11 Maart 2012 - 09:41

Erik:

Weer een leuk en boeiend verslag van jullie reis.
    Jelmer, jij bent vandaag jarig, dus je krijgt de hartelijke felicitaties van mij, Friso, Reint en Gerben!